“Artificiële intelligentie is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van het dagelijks leven. Van (bijna) zelfrijdende auto’s tot en met de newsfeed van het alomtegenwoordige Facebook. Maar hoe werkt dat onder de motorkap? Wie is ervoor verantwoordelijk? Met een basiscursus voor iedereen kunnen we in ieder geval goed geïnformeerd de discussies aangaan.”

Bovenstaand citaat komt uit een interview van Bloovi met oprichter Jim Stolze uit februari 2019. Lees hieronder hoe de AI-Cursus is geland in Vlaanderen.

4 juni 2018

Het begon allemaal met een column in het Financieel Dagblad over de onwetendheid over artificiële intelligentie. Daarin schreef Jim Stolze onder meer het volgende: “AI is te belangrijk om over te laten aan grote techbedrijven en overheden. Mondige burgers en kritische consumenten kunnen ervoor zorgen dat de technologie op de juiste manier wordt ingezet. Een nationale AI-cursus kan daarbij helpen.” De Amsterdamse tech-ondernemer, die met zijn ‘uitzendbureau voor artificial intelligence’ aan grote bedrijven concrete oplossingen biedt op vlak van kunstmatige intelligentie, verbaasde zich erover hoe weinig het doorsnee publiek er over weet.

“Ik had mijzelf laten bijspijkeren via een dure Amerikaanse universiteit (MIT) toen een vriendin me wees op een gratis online cursus kunstmatige intelligentie in Finland. Die ben ik toen ook gaan volgen. De aanpak sprak mij zo aan dat ik erover berichtte in mijn column in het FD. De reacties waren overweldigend. Veel hoogleraren boden spontaan hun hulp aan en er meldden zich ook een aantal sponsors. Tot nu toe is onze Nederlandse AI-cursus al opgepikt door 70.000 mensen: de jongste cursist was 10 jaar, de oudste 81.”

25 oktober 2019

Op uitnodiging van Samsung was Jim daarna uitgenodigd om te spreken bij de Universiteit Gent, als openingsspreker van de Digital Economy Day. Ter plekke ontstond zoveel enthousiasme over een “AI cursus voor iedereen” dat Samsung het initiatief nam ook ook andere universiteiten aan te haken om te zien of een Vlaamse versie van de cursus mogelijk zou zijn.

23 juni 2020

Inmiddels is de Vlaamse AI-Cursus een feit! In samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen en Samsung is er nu dus een gratis online cursus artificiële intelligentie (AI ). Bekende Belgen als Lieven Scheire en Steven van Belleghem spraken hun support uit.

Meer weten?

Inhoudelijke vragen over de cursus kunt u stellen aan jimstolze@gmail.com en persaanvragen via a.wils@samsung.com